You are currently viewing Jak wybrać nóż do krajalnicy?

Jak wybrać nóż do krajalnicy?

 

Krajalnice są alternatywą dla tradycyjnych noży, które codziennie wykorzystujemy podczas wykonywania posiłków dla siebie i dla rodziny. Równo pokrojone kromki chleba czy idealnie cienkie plasterki sera to zadanie niemal niewykonalne przy użyciu zwykłego ostrza, dlatego coraz więcej osób docenia krajalnice i zaopatruje w nie swoje kuchnie.

Wybieramy nóż do krajalnicy

noże do krajalnicCo prawda w sklepie można kupić już pokrojony chleb czy pocięta na plasterki zapakowaną wędlinę, jednak przechowywanie produktu w jednym kawałku i krojenie go dopiero na chwilę przed spożyciem powoduje, że jedzenie nie wysycha i na dłużej zachowuje świeżość oraz intensywny aromat. Z tego powodu coraz częściej na wyposażeniu prywatnych kuchni pojawia się krajalnica, która umożliwia pokrojenie chleba, wędlin czy sera na idealnie równe kawałki w bardzo prosty sposób, przy zachowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa. Jak można się domyślić, najważniejszym elementem w takim urządzeniu jest nóż i to jemu należy poświęcić najwięcej uwagi podczas wyboru właściwego modelu. W ofercie znajdziemy noże do krajalnic wykonane ze stali nierdzewnej, tytanu lub najbardziej trwałe noże ze stali chromowo-węglowej. Od trwałości noża zależy zadowolenie z użytkowania sprzętu, dlatego powinien być on jak najlepszej jakości. Kolejna kwestia dotyczy rodzaju zakończenia noża. W krajalnicach do użytku domowego najczęściej spotkamy ostrze zakończone ząbkami, które poradzi sobie z pokrojeniem chleba czy nawet twardszych przedmiotów, jednak plastry nie będą tak precyzyjne, jak w przypadku użycia ostrza gładkiego. Jeśli wymagamy precyzji, wówczas warto poszukać modelu, który został wyposażony przez producenta w dodatkowe gładko zakończone ostrze.

Jeśli zależy nam na precyzji i nieskazitelnym wyglądzie serwowanych potraw lub w przypadku, gdy cenimy sobie szybkość przygotowywania kanapek, doskonałym rozwiązaniem jest zakup krajalnicy do kuchni. Przy jej pomocy z łatwością pokroimy chleb, ser, wędlinę czy warzywa. Odtąd zakup bochenka w całości i rozkrojenie go dopiero podczas przygotowywania śniadania będzie proste i przyjemne.