Zdrowa mąka bezglutenowa

Zdrowa mąka bezglutenowa

Gdy zaczęło chorować moje dziecko byłam bezradna. Ciągłe wizyty u lekarzy specjalistów nie przyniosły odpowiedzi co dolega mojej małej córce. Dziecko marniało w oczach, a mi jako matce serce pękało z bólu i bezradności.

Mąka bezglutenowa do wypieków

mąka bezglutenowaGdy myślałam że nie uda mi się już pomóc swojej córce okazało się że trafiłam do odpowiedniego lekarza. Skierował nas na badanie genetyczne pod kątem celiakii aby wykluczyć lub potwierdzić swoją diagnozę. Dziecko cierpiało na bóle brzucha, biegunki, zaparcia i obniżenie nastroju. Ogólne wyniki pokazywały również, że organizm dziecka jest bardzo osłabiony. Badania dna potwierdziły że córeczka choruje na celiakię, a co za tym idzie nie toleruje glutenu obecnego w różnych produktach spożywczych. Lekarz zalecił zmianę diety i wykluczenie wszystkich produktów zawierających gluten, oraz wprowadził leczenie farmakologiczne. Zmiana nawyków żywieniowych nie była łatwa ale ze względu na córkę cała rodzina postanowiła zrezygnować z glutenu. Okazało się jest wiele produktów wolnych od glutenu. Miałam obawy co do takiej zmiany diety, ale okazało się że produkty bez glutenu smakują bardzo podobnie, a podczas pieczenia czy gotowania różnica jest praktycznie niewyczuwalna. Mąka bezglutenowa w powodzeniem zastąpi zwykłą mąkę, a pieczenie ciast czy pieczywa niczym się nie różni. Córka bardzo lubi bezglutenowe ciastka, które dla niej piekę dwa razy w tygodniu. Mąka doskonale nadaje się również do placków ziemniaczanych, racuchów czy naleśników. 

Dzięki zmianie diety dziecko zaczęło cieszyć się życiem i jeść jak jej rówieśnicy. Potrawy bez glutenu zjada z apetytem co dla mnie jako matki jest największą radością. Stała się również pewna siebie i otwarta na inne dzieci. Szybko nabrała wagi i wróciła do normalnej nauki w szkole.